Vårkänslorna börjar så sakteliga sprida sig i luften och kanske är det vid den här tiden på året som du som privatperson har mest ekonomisk administration top of mind?

Inkomstdeklarationen är här!

Inkomstdeklaration 1 har anlänt och det är dags att deklarera. För dig som är enskild näringsidkare är det nu dags att lämna in allt material till oss på baks för färdigställande av år 2023, om du inte redan gjort det. Senaste dag för inlämning av deklaration avseende 2023 är torsdag den 2 maj 2024. Som byrå kommer vi få ett visst uppskov, men för att säkerställa att din deklaration är klar och lämnas in i tid, är du välkommen in med ditt material redan nu.Är du privatperson utan ändringar eller tillägg är det bara att godkänna, och gör du det senast 3 april kan du få ditt slutskattebesked och eventuell skatteåterbäring redan samma månad. Kika på Skatteverkets hemsida om du vill ha koll på alla datum för deklarationen.

Systemdokumentation och behandlingshistorik – två saker att ha koll på

Visst har du koll på att det finns bestämmelser om hur du hanterar och arkiverar din bokföring? Enligt bokföringslagen 5 kap 11 finns det ett krav på systemdokumentation och behandlingshistorik, där systemdokumentationen är ett dokument som beskriver och dokumenterar företagets ekonomiska system och rutiner.Dokumentationen är räkenskapsinformation och ska därmed arkiveras enligt bestämmelserna i bokföringslagen. Förutom systemdokumentation ska en behandlingshistorik upprättas, dvs en beskrivning över de bearbetningar som genomförts i bokföringssystemet, som ska göra det möjligt att följa och förstå de enskilda bokföringsposternas behandling.Behandlingshistoriken ingår även den i räkenskapsinformationen och ska arkiveras.Systemdokumentation och behandlingshistorik är två delar som man kan missa när det gäller räkenskapsinformationen, men är alltså viktiga för att uppfylla bokföringslagens krav.

Läs mer på Skatteverkets hemsida. 

Ett steg närmre digital kvittohantering

Som vi tog upp i förra nyhetsbrevet har det föreslagits en lagändring om kravet på att arkivera alla kvitton och fakturor i original, så att vi istället ska kunna gå över till digital hantering. Nu har regeringen lämnat in den proposition som innehåller ändringen av bokföringslagen, och ärendet förväntas behandlas innan sommaren.
Vi håller tummarna för en revolutionerande ny lag som kommer spara mycket tid för många!

Har du frågor om nyhetsbrevet, eller kanske något helt annat?
Tveka inte att höra av dig!