Du kanske har en stor affär på gång, men när kommer pengarna in på kontot? Och hur påverkar en räntehöjning din förmåga att betala löner? Det här är saker som är lätt att se mellan fingrarna på. Men att hålla koll på likviditeten är viktigt – inte minst i en omvärld där saker kan förändras snabbt.
Därför kommer här 3 enkla tips på hur du kan öka företagets likviditet:

✅ Vänta inte med att fakturera
Många ser faktureringen som en administrativ börda och väntar därför in i det sista. Men att vänta med faktureringen kan ställa till det, framför allt om du drabbas av oförutsägbara kostnader. Se därför till att få i väg dina fakturor så snart som möjligt.

✅ Se över dina lån
Det är inte ovanligt att företag sitter på dyra lån och samtidigt har mycket pengar på bankkontot. Se då till att pengarna gör nytta och amortera av lånen med högst ränta. Med stigande räntor är det också extra viktigt att avsätta tid till att jämföra bankernas räntor. Ställ dig även frågan om ett banklån eller checkkredit är den bästa lösningen för dig.

✅ Sälj fakturor – men bara i nödfall
Att sälja fakturor till en tredje part kan vara en lösning om du hamnar i akut likviditetsbrist. Men gör det bara i nödfall, det kan nämligen bli dyrt i längden då du går miste på en del av betalningen. En bättre lösning kan i så fall vara att sänka antalet betalningsdagar på dina fakturor, så att du snabbare får betalt av dina kunder.