Hej Martin! Snart är det dags för lite efterlängtad semester – vad ska man tänka på för att kunna koppla av i sommar? 

Det finns faktiskt ett par enkla saker som kan underlätta både för dig själv och dina kunder. Först och främst är kommunikation viktigt. Informera dina kunder om företaget tänker ha semesterstängt och mellan vilka datum. En bra idé är att skicka ut ett mejl ett par veckor innan och meddela att det börjar bli dags att lägga en beställning för leverans innan semestern. På så sätt slår du två flugor i en smäll – kunden känner till att företaget kommer hålla stängt samtidigt som att du får en chans till merförsäljning. Om verksamheten i stället är i gång under sommaren med hjälp av vikarier är det viktigt att de får tid att sätta sig in i verksamheten. Så se till att finnas där och svara på frågor innan du går på semester. 

Är det vanligast att ha semesterstängt eller låta företaget vara i gång under sommaren?  

Det har gått lite i trender. Ett tag skulle företag inom vissa industrier överlappa med varandra så att det aldrig var helt stängt. Sedan svängde den trenden eftersom det resulterade i att kapaciteten ändå inte var tillräcklig. I dag känns det som att de flesta som inte har en säsongsanpassad verksamhet har stängt i någon form.  

Hur ska en stressad företagare agera kring ekonomin när det vankas semestertider 

Framför allt likviditetsmässigt kan det vara ansträngt under och efter semestern. Företaget betalar ju ut semesterlöner till sina anställda men man producerar ingenting och får därmed inte in pengar på samma sätt. Så vet man om att man har en ansträngd likviditet kan det vara extra viktigt att planera. Kassan ska kunna täcka en månad när det går sämre helt enkelt. 

Finns det något mer som är viktigt att tänka på? 

Glöm inte bort att planera för att komma tillbaka från semestern. Så att du redan innan vet vilka saker som ska ta tags i när det är dags att börja jobba igen. Ha gärna den första och andra veckan grovplanerad. Det är extra viktigt om man jobbar med större projekt. Försök också hålla de första dagarna mötesfria så att du har tid att landa. En annan lösning kan vara att börja jobba på en fredag, så att du får tid att kolla igenom olästa mejl och göra en snabb planering. Men glöm inte bort det absolut viktigaste: du är ledig av en anledning – för att ladda batterierna! 

Vad ska du själv göra på semestern? 

Jag ska bland annat bila upp till Lofoten med min sambo och vara där några dagar. Det blir mest vandring och njuta av den fina naturen, även om jag också skulle vilja hinna fiska. Men i så fall får jag nog börja slipa på en övertalningskampanj till sambon, haha!