Hej Ann! Först och främst – vilka olika budgetar ska vi ha koll på?

Det beror på vad vi pratar om för företag. Men att hålla koll på likviditeten är såklart alltid viktigt. Och där kommer likviditetsbudget och likviditetsprognoser in i bilden. För även om det kan kännas stabilt just nu kan mycket förändras snabbt. Du kanske har en stor affär på gång, men när kommer pengarna in på kontot? Och hur påverkar en räntehöjning din förmåga att betala löner? Sådant kan man fånga upp i en likviditetsbudget. Den bygger i sin tur på resultatbudgeten som oftast görs en gång per år, och som ju är en summering av företagets intäkter och kostnader. Men oavsett vilken budget vi pratar om är det ett levande dokument som förändras över tid.  Sedan får vi inte glömma kassaflödesanalysen som görs i samband med bokslutet – och som visar vad pengarna i verksamheten har gått till.

Det finns vissa som tycker att budgetarbetet tar mycket tid och att det ändå mest blir gissningar. Vad säger du om det?

Jag brukar säga att det är bättre att ha nästan rätt än helt fel. Eftersom du inte vet svaren på förhand kan det såklart inte bli helt exakt, men du måste ändå skapa dig en känsla så att du vet vad du har att jobba med.

Så hur ska man göra för att motivera medarbetarna att lägga tid på budgetarbetet?

Det som är så bra med att få med sig kollegorna I budgetarbetet är att det ger en förståelse för företagets förutsättningar. Det skapar transparens – alla vet vad som gäller. I vissa fall kan det till och med vara bra att kommunicera ut nyckeltal till de anställda. Om företaget till exempel har som mål att nå en vinstmarginal på 5 %, kan det vara viktigt att de anställda känner till vad det ställer för omsättningskrav på verksamheten. Se även till att jobba med löpande uppföljningar och tydliga ansvarsområden. Ansvar engagerar och gör att man känner sig delaktig i företagets framgång. Det gäller också om man tar hjälp externt med budgetarbetet. Se till att vara delaktig och var öppen med utgifterna. Då skapas de allra bästa förutsättningarna för att lyckas.

Vad gör dig motiverad?

När jag får vara ute på plats hos våra kunder. Det är då jag lär känna dem på riktigt, och kan komma med förslag på hur vi kan förenkla deras vardag. När jag ser att kunderna kan ägna mer tid åt det som de kan bäst – då är det som allra roligast.

Och vid sidan av jobbet?

Jag tror inte att många kommer tro mig nu, men jag är faktiskt en ganska bra hantverkare! Jag älskar att snickra på vår sommarstuga. Nyligen skapade jag ett utebord av en gammal eltrumma som jag marmorerade med kakel från 70-talet som jag hittade i föräldrahemmet. Sedan tycker jag också om trädgårdsarbete, egentligen det mesta där jag får vara kreativ och arbeta med händerna. Nästa projekt blir att kakla garaget!